دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

بیشترین مرگ ومیر مسمومیت ها ناشی از مسمومیت مواد مخدر است

به گزارش پایگاه خبری اعتیاد به نقل از ایرنا، دکتر ˈطلعت قانعˈ روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا به مناسبت هفته ملی پیشگیری از مسمومیت ها -هفته اول آبان- افزود: بین 50 تا 60 درصد از مرگ و میر در هر سال به دلیل استعمال مواد مخدر اتفاق افتاده است.

این داروساز و متخصص سم شناسی و عضو هیئت مدیره انجمن علمی سم شناسی و مسمومیت های ایران ادامه داد: از سال 89 تا 91 به ترتیب شش هزار و 35 نفر، شش هزار و 176 نفر و پنج هزار و 414 نفر از هموطنانمان در اثر بروز انواع مسمومیت جان خود را از دست داده اند.

قانع گفت: رتبه بعدی مرگ و میر ناشی از مواد مخدر با 15 تا 25 درصد، در اختیار انواع سموم از قبیل قرص برنج، سموم دفع آفات نباتی، الکل، جونده کش ها و سیانور و دیگر سموم بوده است که از این میان قرص برنج (نیمی از موارد) ، سموم دفع آفات نباتی و الکل بیشترین عوامل مسمومیت های منجر به مرگ هستند.

وی افزود: براساس گزارشات بیمارستان لقمان حکیم تهران، از میان 933 مورد مسمومیت مراجعه شده به بخش مسمومین این بیمارستان در سال 90 ، 391 مورد آن منحصر به مسمومیت با قرص برنج بوده است.

دبیرستاد مرکز ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: با توجه به ممنوعیت خرید و فروش این سم (قرص برنج) در سطح عرضه و قاچاق بودن آن، تعداد مسمومین قابل توجه است و پیگیری و اعمال نظارت شدیدتری را طلب می کند چرا که 50 تا 60 درصد از آمار مرگ ناشی از سموم به همین سم اختصاص دارد.

قانع افزود: مسمومیت ناشی از منوکسید کربن نیز عامل 10 تا 13 درصد از مرگ های ناشی از مسمومیت است که با توجه به آغاز فصل سرما، باید به این نکته توجه بیشتری کرد.

دبیرستاد مرکز ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: بر اساس گزارشات طی ده سال گذشته، از سال 81 تا 90 ، شاهد سیر صعودی مسمومیت های منجر به فوت ناشی از دارو هستیم.

قانع افزود: آمار به دست آمده از مراکز اطلاع رسانی داروها و سموم کشور همچنان درصد بالایی از مسمومیت های دارویی یعنی 60 تا 70 درصد از کل مسمومیت های ثبت شده در این مراکز را تشکیل می دهد.

وی ادامه داد: بر اساس آمار به دست آمده از بیمارستان کودکان مفید، طی دو سال و نیم گذشته، 52 کودک مسموم به این بیمارستان مراجعه کرده اند که 79 درصد این مسمومیت ها در اثر مصرف اتفاقی و غیر تعمدی دارو بوده است.

دبیرستاد مرکز ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو اظهار داشت: اگرچه مرگ ناشی از مسمومیت با سموم در سال 90 کاهش نشان می دهد اما تعداد مسمومیت های ناشی از قرص برنج مراجعه کننده به بیمارستان مرجع مسمومیت ها در تهران (بیمارستان لقمان)، در شش ماهه اول سال 91 نسبت به مدت مشابه در سال 90، افزایش داشته است.

قانع تصریح کرد این آمار به ضرورت فرهنگ سازی و آموزش عمومی و همچنین آموزش تخصصی به گروه پزشکی و اجباری شدن آموزش درمان مسمومیت ها بر ای دانشجویان پزشکی تاکید دارد.

وی با بیان اینکه شایع ترین علت مسمومیت گزارش شده به مراکزDPIC ایران در سال 1390 با 68.6 درصد، مسمومیت دارویی است گفت: بنابراین چهارشنبه روز نخست هفته ملی پیشگیری از مسمومیت ها با عنوان روز پیشگیری از بروز مسمومیت ناشی داروها، نامگذاری شده است.

دبیرستاد مرکز ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: چون کودکان کمتر از پنج سال اولین قربانی عدم رعایت نکات ایمنی در پیشگیری از بروز مسمومیت ها هستند، پنجشنبه دوم آبان نیز با عنوان روز پیشگیری از مسمومیت ها در اطفال (پیشگیری از مسمومیت با سرب) نامیده شده است.

قانع افزود: جمعه سوم آبان به دلیل شروع فصل سرما و عدم توجه به نکات ایمنی در پیشگیری از گازگرفتگی با عنوان روز پیشگیری از مسمومیت ناشی از گازها و منوکسید کربن ، شنبه چهارم آبان با عنوان روز پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی و گیاهان سمی و یکشنبه پنجم آبان با عنوان روز پیشگیری از بروز مسمومیت با سموم دفع آفات، مواد شیمیایی و فلز سرب با تمرکز بر راههای پیشگیری از مسمومیت با سرب بر اساس سیاست ارسالی سال سازمان جهانی بهداشت در آبان سال جاری (2013)، نامگذاری شده است.

وی ادامه داد: همچنین دوشنبه ششم آبان با عنوان روز پیشگیری از مسمومیت ناشی از گزیدگی ها و سه شنبه هفتم آبان با عنوان روز پیشگیری از مسمومیت ناشی از سوء مصرف مواد نامیده شده است.