دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

آبله مرغان/علائم بیماری آبله مرغان,نحوه شیوع و درمان آن

آبله مرغان/علائم بیماری آبله مرغان,نحوه شیوع و درمان آن

 


بهار با تمام زیبایی های خود فصل انواع دانه های پوستی نیز هست. در این فصل والدین شاهد بسیاری از بیماری ها کودکان خود هستند و یکی از این بیماری ها آبله مرغان است.
این بیماری بیشتر در اواخر زمستان و اوایل بهار در نواحی معتدل بروز می کند. گروه سنی ۵ تا ۹ سال مستعدترین افراد در ابتلا به آن هستند و سپس افراد زیر ۱۵ سال بیشتر در معرض ابتلا قرار دارند. این در حالی است که ابتلا به آبله مرغان در افراد بالای ۱۵ سال فقط حدود ۱۰ درصد است. در نواحی معتدل معمولا ۹۰ تا ۹۵ درصد افراد در دوران کودکی به این بیماری مبتلا می شوند.


● علائم بیماری
آبله مرغان با علائم سرماخوردگی خفیف ظاهر می شود و همراه تب است. تب در این بیماری ممکن است گاهی پایین باشد و گاهی تا ۴۰ درجه هم برسد. درد شکمی ، احساس ناخوشی عمومی، بی اشتهایی ، بی حالی و سردرد از دیگر علائم آبله مرغان هستند. ضایعات پوستی اولین مشخصه بیماری آبله مرغان است.
این جوش های پوستی درمدت ۳، ۴ روز اول بدتر شده و بر تعدادشان افزوده می شود اما بعد از این مدت کم کم رو به بهبود می روند و التیام پیدا می کنند. این جوش ها در ابتدا شبیه گزش یک حشره است که بعد از گذشت مدتی، یک تاول صاف کوچک در وسط آن ایجاد می شود. بیشتر این تاول ها می ترکند و لکه های قهوه ای جای آنها را می گیرد. بثورات معمولا از روی تنه شروع می شود و به سمت اندام ها و صورت پخش می شوند. در نهایت بثورات در همه جای بدن از سر و غشاهای مخاطی دهان و پلک ها گرفته تا دست و پا ظاهر می شوند. این جوش ها با خارش زیاد همراه هستند.


● انتقال بیماری
دوره نهفتگی این بیماری که از زمان ورود عامل بیماری زا تا زمان بروز علائم آن طول می کشد، حدود ۱۴ تا ۲۱ روز است و علائم خفیف و سبکی دارد. آبله مرغان یک بیماری بسیار مسری است که از طریق ترشحات تنفسی یا تماس با مایع موجود در ضایعات پوستی از فرد مبتلا به دیگران منتقل می شود. میزان ابتلای آبله مرغان در افراد حساس حداقل ۹۰ درصد است. افراد مبتلا به آبله مرغان از یکی ۲ روز قبل از ظهور ضایعات پوستی تا حدود ۷ روز بعد از بروز بثورات می توانند باعث انتقال بیماری به فرد دیگری شوند.


● درمان
این بیماری خود به خود خوب می شود و داروی خاصی نیز ندارد، تنها انجام برخی از اقدامات می تواند تحمل این دوران را راحت تر کند. به طور مثال استفاده از پارچه، حوله یا کمپرس آب سرد می تواند در تسکین خارش مفید باشد. در این مدت باید بیمار را تا حد امکان آرام و خنک نگهدارید.
برای کاهش خارش، مالیدن لوسیون کالامین هم می تواند مفید باشد اما باید مراقب بود تا آن را روی صورت نمالید. گرما و تعریق باعث بروز خارش می شود. حتما به خصوص اگر بیمارتان کودک است ناخن هایش را کوتاه کنید تا نتواند پوست خود را بخاراند، چون خاراندن تاول ها باعث عفونت ثانویه می شود. پزشکان در برخی شرایط از داروهای ضد خارش و مسکن نیز استفاده می کنند.
در این بیماری ضرورتی برای پرهیز غذایی و استراحت در رختخواب وجود ندارد و بیمار می تواند در محیطی خنک فعالیت های آرامی داشته باشد. نکته مهم در این بیماری خودداری از تماس با دیگران است، در این دوران کودک نباید به مدرسه برود چون به سرعت بیماری را منتقل می کند.

 

دکتر علی اخوان