دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

رییس مرکز ملی مطالعات اعتیاد: معتادان ایرانی از تزریق به سمت دود رفته اند

رییس مرکز ملی مطالعات اعتیاد: معتادان ایرانی از تزریق به سمت دود رفته اند

رییس مرکز ملی مطالعات اعتیاد با ابراز خرسندی از تغییر روند مصرف مواد مخدر در کشور از تزریقی به غیرتزریقی طی هفت سال اخیر گفت: مداخله با متادون همچنان عاملی بازدارنده برای معتادان در استفاده از مواد تزریقی است.
آفتاب: دکتر آفرین رحیمی موقر با اعلام این مطلب در هشتمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد گفت: تا سال 86 روند صعودی در استفاده از مواد تزریقی مشاهده می‌شد ولی با گسترش مراکز درمانی در کشور و به خصوص افزایش تجویز و مصرف متادون، تعداد مصرف کنندگان مواد تزریقی نیز کاهش یافت و روند مصرف مواد مخدر در ایران از مواد تزریقی رو به مصرف مواد غیرتزریقی گذاشت.

او در عین حال گفت: پژوهشهایی در دنیا انجام گرفته که درمانگران دیگر کشورها را با روشهایی غیر از متادون آشنا کرده تا با مداخلاتی که انجام می دهند از رو آوردن معتادان به مواد تزریقی جلوگیری کند.

رحیمی موقر به وضعیت اعتیاد طی سالهای گذشته در ایران و اجرای سه مطالعه در سالهای 77 ، 83 و 86 در حوزه اعتیاد اشاره کرد و گفت: نتایج این تحقیقات نشان می دهد که در طول 9 سال، تعداد مصرف کنندگان تریاک کمتر و به مرور مصرف کنندگان کراک افزایش یافته است.

او ادامه داد: این درحالی است که معتادان استفاده کننده از مواد تزریقی نیز در طول این مدت افزایش یافت به طوری که 9.8 درصد افراد مورد مطالعه که تزریقی بودند، در این مدت به 18 درصد رسیدند.

رحیمی موقر همچنین به وجود 200 تا 300 هزار معتاد تزریقی در کشور و احتمال آلودگی این جمعیت به انواع ویروس های HIV ،HCV و HBV اشاره کرد و گفت، این شرایط اهمیت رسیدگی به وضعیت این جمعیت را دوچندان می کند.

رییس مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران براساس دو مطالعه کمی و کیفی برروی معتادان در تهران گفت: در مطالعه کیفی، زمینه ها و دلایل بوجود آمدن پدیده در میان معتادانی که حداکثر 32 سال سن داشتند ، مورد بررسی قرار گرفت و هرچند که عوامل فردی ، خانوادگی و اجتماعی، همگی عوامل موثر در بوجود آمدن اعتیاد و معتاد شدن یک فرد است، اما آنچه که مشخص شد، عوامل خانوادگی بیشترین تاثیر را در استفاده معتاد از مواد غیرتزریقی دارد.این درحالی است که عوامل فردی و اجتماعی در سوق دادن فرد به سمت استفاده از روش تزریقی برای اعتیاد ، نقش موثرتری داشته اند.

به گفته او، بالا رفتن شدت و دوز مصرفی، لذت نبردن از مواد غیرتزریقی، روبرو شدن با مشکلات خانوادگی، عشقی یا بیماری، حس کنجکاوی نسبت به چگونگی تاثیر مواد تزریقی، دستیابی سریعتر به لذت دلخواه و بی خانمانی از جمله عواملی هستند که در استفاده معتادان از مواد تزریقی موثرند.

او از سویی به عواملی که مانع از رو آوردن فرد معتاد به روش تزریقی می شود، اشاره کرد و گفت: عوامل فردی مانند ترس از آلودگی به ویروسهای بیماری زا و یا ترس از برخورد خانواده با او، فاصله گرفتن دوستان از او، دیدن مرگ نزدیکان در اثر تزریق از عواملی هستند که بسیاری از افراد را در اعتیاد غیرتزریقی نگه می دارد و یا آنان را ترغیب به درمان خواهد کرد.

رحیمی موقر گفت: اعتیاد در زنان از شرایط ویژه برخوردار است به طوری که معمولا شوهر معتاد و یا ارتباط با مرد معتاد، باعث اعتیاد آنان می شود ضمن آنکه بسیاری از آنان به دلیل ترس از تزریق و یا نگرانی از برداشت خانواده و رفتار اعضای خانواده از مواد تزریقی استفاده نمی کنند.

هشتمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد به عنوان بزرگترین کنگره علمی منطقه مدیترانه شرقی در حوزه اعتیاد، با محوریت «پیشگیری» از 19 شهریور ماه به مدت سه روز در مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شده است.

به گزارش ایسنا، این کنگره به همت مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی ایران و مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با حمایت دفتر سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، معاونت پیشگیری سازمان بهزیستی، دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر، انجمن علوم اعصاب ایران، ستاد علوم شناختی و دهها انجمن علمی، تشکل غیردولتی و دولتی و سازمانهای بین المللی همچون سازمان جهانی بهداشت، دفتر کودکان سازمان ملل، دفتر مبارزه با جرائم سازمان ملل و پلیس مبارزه با مواد مخدر برگزار شده است