دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

اعتیاد به شیشه؛غیرقابل ‏برگشت و مرگبار / عوارض مخرب مخدرهای صنعتی جدی گرفته نمی شود

اعتیاد به شیشه؛غیرقابل ‏برگشت و مرگبار / عوارض مخرب مخدرهای صنعتی جدی گرفته نمی شود
آسیب شناسان بهترین راه پیشگیری از اثرات مخرب شیشه را عدم مصرف آن به هر بهانه و حتی برای یکبار ‏یا به میزان کم دانسته و عنوان می کنند که اگر افرادی با وسوسه دیگران یا به این امید که یکبار مصرف یا مصرف کم موادمخدر ‏به‌صورت اعم و مواد محرک و شیشه به صورت اخص اعتیادآور نیست در اشتباه هستند؛ چرا که واکنش هر فرد نسبت ‏به اثرات مواد مخدر کاملاً متفاوت از دیگران است، همچنانکه برخی افراد با تاخیر مبتلا به عوارض جدی و غیرقابل ‏برگشت و گاهاً مرگبار سوء مصرف مواد محرک می‌شوند، عده دیگری نیز هستند که با مصرف اولین‌ها و حداقل‌ها به ‏سرعت به سمت وابستگی پیش خواهند رفت.‏

به گزارش خبرنگار مهر، امروزه اعتیاد یکی از آسیبهای اجتماعی اصلی کشور محسوب می شود بطوریکه تاکنون جوانان زیادی را درگیر خود کرده است و براساس اعلام مراجع رسمی ستاد مبارزه با مواد مخدر ، مواد مخدر حوزه پیچیده‌ای است و جزو چهار بحران اصلی دنیا قرار دارد و سالانه 200 هزار نفر در دنیا و 4200 نفر در ایران جان خود را به خاطر سوء‌ مصرف مواد از دست می‌دهند.

کارشناسان اعتیاد معتقدند کنجکاوی، ماجراجویی، فشار دوستان ، دوست ناباب، لذت طلبی ، مشکلات خانوادگی ، مشکلات عاطفی، غرور و خود متفاوت بینی و... از جمله مواردی است که فرد در مواجه با هر یک از آنان ممکن است به گرداب اعتیاد دچار شود که در این صورت راه برگشت از آن بسیار سخت است.همچنین باید یاد بگیریم که چطور می شود یک معتاد هر چند تفننی را شناسایی و با آن برخورد کرد .

براساس آمارهای موجود 30 درصد از مراجعه کنندگان مراکز ترک اعتیاد جوانان هستند همچنین 90 درصد جوان ها در معرض تعارف مواد مخدر هستند و 50 درصد خانواده ها 5 سال دیرتر متوجه اعتیاد جوانانشان می شوند با این حساب بهتراست که همه ما یک دوره چک و خنثی با مواد مخدر و نوع برخورد با فرد معتاد را بگذرانیم و همچنین باید برنامه ریزی و اقدامات مناسبی نیز در جهت پیشگیری از این معضل از سوی سازمانهای ذیربط انجام شود.

افزایش گرایش جوانان به سمت مواد مخدر شیشه

در گذشته مصرف مواد مخدر تریاک و یا حشیش بیش از سایر مواد درمیان جوانان مشاهده می شد اما مدتی است که مواد مخدر صنعتی روان گردان شیشه که توهم زا است جای آنها را گرفته است بطوریکه کارشناسان ناکارآمدی نظام آموزشی را در گرایش افراد به مصرف شیشه موثر دانسته و معتقدند ناکارامدی نظام آموزشی و نمره گرایی می تواند در گرایش افراد به مصرف مواد محرک از جمله شیشه موثر باشد.

استفاده از محرک‌ها بیشتر به دلیل باورهای غلطی همچون افزایش هوشیاری، رفع خستگی، افزایش توان و میل جنسی و تناسب اندام، مورد ‏سوءمصرف قرار می‌گیرند.‏که این باورهای غلط، بخشی به دلیل تبلیغات گمراه کننده سوداگران موادمخدر می‌باشد و بخشی نیز ناشی از ناآگاهی یا فریب خوردن افراد توسط دوستان ناسالم یا برخی از مراکز آرایشی‎ ‎و ورزشی است.‏

مواد محرک که شیشه شناخته شده‌ترین آنها است، اثرات مثبت زودگذر دارد و به سرعت فرد نسبت به اثرات ‏خوش‌آیند آن مقاومت کرده و نهایتاً به مصرف آن مواد، وابستگی جسمی و روانی پیدا می‌کند.

آسیب شناسان بهترین راه پیشگیری از اثرات مخرب شیشه را عدم مصرف آن به هر بهانه و حتی برای یکبار ‏یا به میزان کم دانسته و عنوان می کنند که اگر افرادی با وسوسه دیگران یا به این امید که یکبار مصرف یا مصرف کم موادمخدر ‏به‌صورت اعم و مواد محرک و شیشه به صورت اخص اعتیادآور نیست در اشتباه هستند؛ چرا که واکنش هر فرد نسبت ‏به اثرات مواد مخدر کاملاً متفاوت از دیگران است، همچنانکه برخی افراد با تاخیر مبتلا به عوارض جدی و غیرقابل ‏برگشت و گاهاً مرگبار سوء مصرف مواد محرک می‌شوند، عده دیگری نیز هستند که با مصرف اولین‌ها و حداقل‌ها به ‏سرعت به سمت وابستگی پیش خواهند رفت.‏

خانواده مواد مخدر عبارتند از خشخاش ، حشیش، الکل و روان گردان که هر کدام از این خانواده عوارض خاص خود را دارند.

 

خانواده مواد اثر عوارض نکته
خشخاش تریاک، شیره،هروئین و کراک تاثیر تا 8 ساعت پس از مصرف ، تهوع و گر گرفتگی، سنگینی دست و پا ، خشکی دهان و ...تیره شدن رنگ پوست، کاهش میل جنسی، به هم خوردن خواب و چرت در روز با خود می آورد شایع ترین مصرف در ایران است
حشیش حشیش، گراس، بنگ، سیگاری و مارجوانا تاثیر تا 4 ساعت در صورت کشیدن و 24 ساعت در صورت خوردن، افزایش اشتها، عدم تعادل حرکتی، افزایش ضربان قلب، تغییرات رفتاری و روانی مانند سرخوشی و خنده بی دلیل ، توهم و هذیان ، احساس کند شدن زمان و...وابستگی جسمی و روانی و احساس ولع شدشد برای مصرف ایجاد می کند و به دنبال آن گرایش شدیدی به مصرف مواد جدی تر ایجاد می کند به دنبال آن هم سندرم بی انگیزگی و بی تفاوتی و بی مسئولیتی در برابر زندگی می آید و...بر سیستم عصبی عمل می کند
الکل آب جو ، شراب ، ویستکی و عرق آثارش 30 تا 90 دقیقه پس از مصرف ظاهر می شود تغییرات رفتاری و روانی ، اختلال در تعادل و حافظه اختلال خواب ، زخم معده ، فشار خون، خطر سکته، مغزی ، ضعف عضلانی ، ناتوانی جنسی و...سیستم عصبی مرکزی را تضعیف می کند
روان گردان ال.سی.دی، کریستال،شیشه،آرامشبخش ها توهم ، هذیان ، احساس پرواز و انرژی زیاد ، رقص هیجان طلبی، تحریک پذیری و...اختلال خواب ، اختلال هراس، آسیب به مغز و کبد ، نابینایی ، جنون آنی ، ایست قلبی ، خودکشی و...  

 

توزیع مواد مخدر صنعتی در برخی باشگاهها و آرایشگاهها

از سویی دیگر شیوع و افزایش تبلیغات استفاده از مواد مخدر شیشه برای لاغری در آرایشگاهها و باشگاههای بدن سازی از دیگر دلایلی است که باعث افزایش استفاده از این مواد مخدر شده است. که البته براساس آعلام کارشناسان استفاده از این مواد در میان زنان نیز نسبت به گذشته افزایش داشته است.

در همین خصوص سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس عنوان می کند متأسفانه توزیع کنندگان مواد مخدر در چند سال اخیر با توزیع مواد مخدر در اماکن زنانه سبب شیوع اعتیاد بین زنان شده اند.بطویکه تعداد زنان مبتلا به اعتیاد افزایش یافته است و باید در خصوص شیوع مواد مخدر صنعتی میان بانوان نظارت و کنترل همه جانبه و گسترده ای انجام شود. گزارشها نشان می دهد که در اماکن ویژه بانوان توزیع مواد مخدر با افزایش چشمگیری رو به رو شده است.

امیرحسین قاضی‌زاده‌ می گوید مراکز لاغری با استفاده از مواد شیمیایی که مواد مخدر نیز در آنها دیده می شود، خانم‌ها را تشویق به استفاده از داروهای لاغری و در بعضی مواقع به مصرف شیشه می کنند. همچنین برخی از زنان آگاه نیستند که این مواد لاغری حاوی مواد مخدری همچون شیشه هستند.این در حالی است که شیوع اعتیاد میان بانوان تبعات بسیاری را به‌دنبال دارد و شیوع اعتیاد بین زنان به طور مستقیم با سلامت جامعه در ارتباط است.

به گفته وی تنها راه کاهش شیوع مواد مخدر صنعتی میان بانوان، اجرای برنامه‌های آموزشی و فرهنگ‌سازی است و با اطلاع رسانی و آگاهی جامعه باید در مقابل چنین تهدیدات اجتماعی ایستاد.

قاضی‌زاده‌ درباره تبعات و آسیب‌های استفاده از مواد مخدر صنعتی، توضیح می افزاید احتمال ابتلا به اختلالات روانی، وجود خشونت خانگی و سوء رفتار هیجانی، جسمی و جنسی در زنان معتاد بیش‌تر است و این عوامل نیز موجب می‌شود که دسترسی زنان به درمان سخت‌تر شود.

این نماینده مجلس راه کنترل از این مواد مخدر را همکاری دستگاهها دانسته و می گوید باید در خصوص شیوع مواد مخدر صنعتی میان بانوان نظارت و کنترل همه جانبه و گسترده ای صورت گیرد و تمام دستگاه‌های مربوطه به‌ویژه سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت، درمان و آموز‌ش‌پزشکی و سازمان مبارزه با مواد مخدر باید برای تحقق این موضوع تلاش و برنامه‌ریزی کنند.

مواد مخدر علت بروز 25 درصد جرایم

همچنین آسیب شناسان اجتماعی استفاده از مواد مخدر را در بروز جرایم موثر داتسته و معتقدندبا توجه به کاهش چشمگیر جرایم خشونت آمیز و سازمان یافته و از طرفی افزایش جمعیت کیفری زندانها،  براساس مطالعات انجام شده 25 درصد جرایم بطور مستقیم ریشه در مواد مخدر دارد.

کارشناسان عنوان می کنند که براساس تحقیقات انجام شده جرایم خرد یعنی آندسته از بزه هایی که ارزش مالی آن زیر یک میلیون ریال است 20 درصد افزایش یافته و علت اصلی آن نیز سرقتهایی است که بوسیله معتادان برای تهیه پول مواد مخدر انجام می شود.سرقت وسایل خودرو ، کیف زنی و اینگونه ناهنجاریها ریشه مستقیم در اعتیاد و مواد مخدر دارد ضمن آنکه عمده فروشی های مواد مخدر نیز بخش اعظمی از جرایم شهری می باشد.

7 میلیون نفر تحت پوشش برنامه های پیشگیری از اعتیاد

یکی از سازمانهایی که به نوعی درگیر امر اعتیاد و درمان و همچنین پیشگیری از مواد مخدر است سازمان بهزیستی است که البته مسئولان این سازمان کمبود بودجه اعتیاد را یکی از مشکلات اصلی بر سر راه برنامه های پیشگیرانه می دانند اما با این امر هر سال برنامه هایی را برای جوانان اجرایی می کنند که در سال جاری نیز به تازکی کارزار رسانه ای شیشه را در استانهای مختلف به منظور آشنایی جوانان و نوجوانان با این ماده خطرناک آغاز کرده اند و قرار است در استانهای مختلف اجرای آن ادامه داشته باشد.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور از کمبود اعتبارات پیشگیری و درمان اعتیاد انتقاد کرد و می گوید علی رغم تخصیص اعتبارات کافی در بخش درمان و همچنین پیشگیری از اعتیاد ، توانسته ایم طرحها و برنامه های خوبی از سوی سازمان بهزیستی انجام دهیم .

فرید براتی سده با اشاره به اینکه بهزیستی در زمینه درمان اعتباد به تنهایی عمل می کند ، می افزاید با توجه به کاهش سن اعتیاد درکشور به همین دلیل باید دستگاههای مختلف در این خصوص وارد عمل شده و در راستای اجرای برنامه های بهزیستی همکاریهای لازم را انجام دهند اما متاسفانه تا کنون اینگونه نبوده است. بهزیستی در زمینه درمان و پیشگیری از اعتیاد نه تنها کم کاری نکرده است بلکه جلوتر از سایر ارگان‌هاست و این در حالی‌ است که برخی از دستگاه‌ها به بسیاری از قول‌های داده شده خود عمل نکرده‌اند.

خط ملی اعتیاد نیز چند سالی است از سوی سازمان بهزیستی با شماره 09628 فعالیت خود را آغاز کرده بطوریکه به گفته براتی 85 درصد از تماس ها با خط ملی اعتیاد به زنان اختصاص داده شده است.

براتی با تاکید بر اینکه تماس با خط ملی اعتیاد نسبت به سال قبل 15 درصد رشد داشته است،اعلام می کند راههکاهای پیشگیری از اعتیاد، مرکز ترک اعتیاد، کمپ های ترک اعتیاد مجاز مراکز بستری و همین طور راههکارهای ترغیب فرد مصرف کننده برای ورود به چرخه درمان اعتیاد از جمله سوالات تماس گیرندگان با خط ملی اعتیاد است.

به گفته وی ، در حال حاضر هفت میلیون نفر از جمعیت کشور در حوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی در سازمان بهزیستی تحت آموزش قرار می گیرند و در این کلاس ها با عواقب و پیامدهای منفی اعتیاد  با روش های نوین و گوناگون آشنا می شوند. اما متاسفانه اطلاعات مردم و خانواده ها در زمینه اعتیاد زیاد نیست، به همین دلیل باید با ارائه مطالب متنوع و مفید، آگاهی و دانش مردم را در این زمینه افزایش دهیم البته نباید این قبیل مسائل با سیاه نمایی همراه شده و منجر به نگرانی مردم شود.

براساس اعلام کارشناسان با توجه به افزایش استفاده از مواد مخدر بخصوص مواد مخدر روان گردان شیشه در میان جوانان بهتر است که مسئولان سازمانهای ذیربط در جهت افزایش برنامه های پیشگیرانه و یا کنترل آسیب اجتماعی اعتیاد برنامه های موثر تر و جامع تری ارائه دهند تا دیگر در کشور هر روز شاهد افزایش آمار جوانان معتاد نباشیم.  

فرم های مصرف دو یا چند ماده مخدر با هم ( Polydrug Use ) در ایران چیست (شیشه با تریاک) پلی دراگ )

تولید ساخت ماده مخدر شیشه در دامداری با بوی گوسفند و مارک بع بع ...

داروی ترک اعتیاد شیشه (پروتکل درمان اعتیاد متامفتامین آناندا) چیست ...

نوروتروفین neurotrophin چیست و چه ارتباطی با سکته مغزی و جنون و اعتیاد به مخدر شیشه (متامفتامین ) دارد(قسمت اول ) 

اثرات غسل فراموشی در درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و کاهش اضطراب و ترک اعتیاد مواد مخدر 

 عشق و ازدواج تا یک سال مغز شما را جوان نگاه می دارد (نوروتروفین و عشق ) 

افزایش نوروتروفین BDNF در مغز باعث از بین رفتن خاطرات بد و درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) می شود

بازسازی شیمیایی مغز معتادان به مخدر شیشه (متامفتامین )

صحبت کردن درباره خودتان باعث افزایش دوپامین در مغز می شود - Ananda

  • دو مکمل ورزشی حاوی آنالوگ های مخدر متامفتامین شناسایی شد Methamphetamine Analog in Two Sports Supplements
  • مخالفت با استفاده درمانی از ماری جوانای طبیعی در اسرائیل
  • ماری جوانای اسلامی به داد بیماران مسلمان می رسد (کانابیدیول Cannabidiol)
  • پای صحبت مسن‌ترین "سنگ‌ صبور" تلفنی آلمان
  • کوچکترین پیس میکر (ضربان ساز مصنوعی قلب )جهان بدون لید ساخته شد Nanostim's leadless cardiac pacemaker proceeds in safety study
  • رویای شیرین و زندگی خصوصی من که از اسرار امنیت ملی امریکا NSA است (قسمت نهم )
  • شیشه ای ها به بهشت نمی روند ؟
  • نکات مهمی که باید در موقع مصرف ماده مخدر شیشه (متامفتامین ) رعایت کنیم
  • هشدار مخدر کروکودیل به مرزهای ایران نزدیک می شود
  • توهین به دکتر مجید ابهری نشان از بی اطلاعی مسئولان از مخدر کروکودیل است