تنها یک کمپ ترک اعتیاد زنان در تهران فعالیت میکند
در مورد کمپهای غیرمجاز اطلاعی نداریم
فاطمه عباسی گفت: هزینه کمپهای مجاز براساس دستور العمل سازمان بهزیستی 60هزار تومان اعلام شده و در مورد هزینه دریافت کمپهای غیر مجاز اطلاعاتی نداریم.
سرویس اجتماعی برنا/اعتیاد امروز معضلی همگانی است، معضلی که دیگر زن و مرد نمی شناسد، اگر تا دیروز سیگار کشیدن مردان خانواده قبح داشت، امروز زنان و دختران پیشتاز اعتیاد کشور شده اند و گوی سبقت را از مردان ربوده اند. تحلیل چرایی گرایش روز افزون زنان و دختران به مواد مخدر مبحث جداگانه ای است که بی شک بررسی کارشناسان و صاحبنظران این حوزه را می طلبد، آنچه در این مجال مورد بحث قرار گرفته چگونگی فعالیت کمپ هایی است که از سوی سازمان بهزیستی برای معتادان و به ویژه زنان معتاد راه اندازی شده است.برای آشنایی با روند فعالیت این مراکز در تهران با دکتر فاطمه عباسی سرپرست معاونت پیشگیری از آسیب های بهزیستی استان تهران به گفت و گو نشستیم.
در حال حاضر چند کمپ ترک اعتیاد در تهران وجود دارد؟
با توجه به جمعیت شهر تهران در حال حاضر 41 کمپ از سازمان بهزیستی استان تهران مجوز دریافت کرده اند و افراد معتاد را پذیرش می کنند.
زنان و دختران از جمله افرادی هستند که در معرض مواد مخدر و اعتیاد قرار دارند با توجه به این امر چه تعداد کمپ ترک اعتیاد برای بانوان در تهران وجود دارد؟
زنان و دختران در سالهای اخیر بیش از پیش مورد هجمه سوداگران مرگ قرار گرفته اند همین امر موجب شد تا برای این قشر نیز مراکز ویژه ای راه اندازی شود، هر چند در حال حاضر تنها یک کمپ دارای مجوز در شهر تهران زنان و دختران معتاد را پذیرش می کند اما برنامه هایی برای افزایش کمپ های ترک اعتیاد بانوان در دستور کار سازمان قرار دارد.
شیوه های ترک اعتیاد از جمله موارد قابل بحث در حوزه مواد مخدر است، آیا با وجود تفاوت های موجود بین زنان و مردان شیوه ترک در کمپ ها برای این افراد یکسان است؟
بله، شیوه ترک برای زنان و مردان یکسان است. در کمپ های دارای مجوز با رعایت استانداردها و احترام به حقوق انسانی افراد، شیوه های ترک اعتیاد اجرا می شود. این شیوه ها عبارتند از سم زدایی غیر داروئی، برگزاری جلسات بهبودی 12قدمی، جلسات خانواده، پیگیری و ادامه بهبودی پس از ترخیص از مراکز، ارجاع موثر در صورت لزوم و سایر موارد که طبق شیوه نامه تدوین شده توسط سازمان بهزیستی در کمپ ها انجام می شود.
در گذشته شاهد بودیم برخی از مراکز با استفاده از شیوه های غیر انسانی افراد معتاد را مجبور به ترک می کردند شیوه هایی همچون سگ درمانی و کتک درمانی آیا این روش ها همچنان وجود دارد؟
متاسفانه در کمپ های غیر مجاز این رفتارها صورت می گرفت که با اطلاع رسانی و همکاری نیروی انتظامی اغلب این مراکز غیر مجاز پلمپ شدند. در حال حاضر در کمپ های تحت نظارت سازمان بهزیستی، درمان به صورت غیر دارویی انجام می شود و تاکنون گزارشی در خصوص سگ درمانی و کتک درمانی در کمپ های دارای مجوز فعالیت از سازمان بهزیستی به دست ما نرسیده است.
افراد معتاد پس از ترک نیز به مراقبت و درمان نیاز دارند تا به بهبودی کامل برسند و هیچ گاه به سمت استفاده مجدد از مواد مخدر کشیده نشوند، آیا کمپ ها پیگیری های پس از اعتیاد را نیز برای افراد معتاد انجام می دهند؟
متخصصان و مشاوران کمپ های ترک اعتیاد سازمان بهزیستی، با پیگیری هایی که انجام می دهند افراد معتاد را تا بهبودی کامل همراهی می کنند. فرد معتادی که در کمپ بهزیستی، ترک کرده باشد پس از بهبودی و ترخیص از خدمان نظارتی و پیشگیری کمپها نیز بهره مند می شود.
با توجه به اینکه به طور معمول افراد معتاد از بضاعت مالی خوبی برخوردار نیستند آیا هزینه کمپ های ترک اعتیاد مجاز برای این افراد قابل پرداخت است؟
با توجه به کارکردهای کمپ های مجاز و امکاناتی که در این مراکز به افراد معتاد داده می شود هزینه را تعیین می کنیم. در تعیین هزینه ها حداکثر توان خود را به کار می بریم تا همه افراد توان پرداخت هزینه ها را داشته باشند. در حال حاضر هزینه کمپ های مجاز براساس دستور العمل سازمان بهزیستی 60هزار تومان اعلام شده است.
هزینه کمپ های غیر مجاز چقدر است؟
در خصوص هزینه دریافت کمپ های غیر مجاز اطلاعاتی نداریم.
چند کمپ در انتظار صدور مجوز هستند؟
افرادی که متقاضی تاسیس کمپ هستند در صورتیکه مدارک مورد نیاز بر طبق دستور العمل سازمان بهزیستی ارائه کنند، پروانه فعالیت برای آنها صادر می شود.
در برخی موارد مشاهده شده است که در کمپ های ترک اعتیاد افرادی اقدام به توزیع مواد مخدر کرده اند، آیا این موضوع صحت دارد؟
مصرف هر گونه مواد مخدر و مواد روانگردان در کمپ ها ممنوع است. شاید در گذشته از این دست اتفاقات در کمپ ها و به خصوص کمپ های غیر مجاز رخ داده است؛ اما در حال حاضر با توجه به نظارت و بررسی بیشتری که از سوی سازمان بهزیستی صورت می گیرد هیچگونه موردی از توزیع مواد مخدر در کمپ ها مشاهده نمی شود. ذکر این نکته نیز ضروری است که در صورت مشاهده توزیع موادمخدر که جز تخلفات محسوب می شود، با متخلفان طبق قانون برخورد می شود.
گفته شده به کمپهای ترک اعتیاد غیرمجاز مجوز داده نمی شود آیا این امر صحت دارد؟
کمپ های غیر مجاز تا زمانی که استانداردهای لازم را رعایت نکنند اجازه فعالیت ندارند. کمپ های غیرمجاز در صورت تمایل به فعالیت در این حوزه باید مرکز خود را بر اساس استانداردهای آئین نامه سازمان بهزیستی مطابقت دهند تا پروانه فعالیت برای آنها صادر شود و تا زمانی که مقررات را رعایت نکنند حق پذیرش بیمار را ندارند .
آیا فرصتی برای استانداردسازی کمپ ها با مدیران این مراکز داده می شود، این فرصت چه مدت است؟
کمپ هایی که فاقد پروانه فعالیت هستند حق پذیرش بیمار را ندارند اما درباره مدت زمان تکمیل پرونده و رساندن کمپ به حد استاندارد لازم، طبق دستور العمل سازمان باید گفت این مدت زمان به متقاضی تاسیس کمپ بستگی دارد.
با توجه به اینکه نظارت و بررسی جزو جدایی ناپذیر انجام درست هر فعالیتی است آیا نظارتی بر روی کمپ های ترک اعتیاد شبانه روزی وجود دارد؟
سازمان بهزیستی به عنوان دستگاه بالاسری کمپ اعتیاد، نظارت دقیقی بر فعالیت این مراکز دارد. نظارت به صورت سازمانی است و به دو صورت نظارت تخصصی و نظارت عمومی انجام می شود .