دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

۸۰ درصد معتادان درمان‌شده، دوباره به اعتیاد برمی‌گردند/ ۳۵۰ هزار نفر شیشه مصرف می‌کنند

قائم‌مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در گفت‌وگوی تفصیلی با فارس/۱
۸۰ درصد معتادان درمان‌شده، دوباره به اعتیاد برمی‌گردند/ ۳۵۰ هزار نفر شیشه مصرف می‌کنند

قائم‌مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌گوید: معتاد یک فرد درمانده است و باید دستگیری شود، باید خیرین و کارآفرینان به داد این آسیب‌دیدگان برسند چون بی‌توجهی به نیازهای آنها باعث شده ۸۰ درصد معتادان درمان‌شده دوباره به پاتوق‌های قبلی اعتیاد برگردند.

خبرگزاری فارس: ۸۰ درصد معتادان درمان‌شده، دوباره به اعتیاد برمی‌گردند/ ۳۵۰ هزار نفر شیشه مصرف می‌کنند
 

خبرگزاری فارس،افشین شاعری: سردار علیرضا جزینی، یکی از فرماندهان با تجربه و ارشد نیروی انتظامی است که روزگاری معاون فرمانده کل پلیس کشور بود، او امروز لباس نظامی را از تن درآورده و به کار ستادی در ستاد مبارزه با مواد مخدر مشغول است، جایی که به عنوان قائم مقام دبیر کل این ستاد، که رئیسش رئیس جمهور است، مسئولیت سنگینی برای ساماندهی معضل پیچیده اعتیاد دارد، با او که مهمان فارس بود، درباره آنچه برای سامان این زخم کهنه در سر دارد به گفت و گو نشستیم:

فارس: می گویند، اول یک سوزن به خودت بزن، بعد یک جوالدوز به دیگری، برای همین من می‌خوام بحث رو از خودمان یعنی رسانه‌ها شروع کنیم، به نظر شما نقش رسانه ها در کنترل اعتیاد چیست؟

جزینی: همه ما امروز در زندگی روزمره مان با رسانه ها سر و کار داریم، مسئله مواد مخدر هم به عنوان اولین آسیب اجتماعی جامعه مطرح است، وقتی از مردم سوال می کنیم، اولین نگرانی شان مواد مخدر است، اساساً در حوزه امنیت ما دو بحث داریم یکی بحث احساس ناامنی و دیگر خود ناامنی است،.تصور من این است که مردم در حوزه مواد مخدر احساس ناامنی می کنند، دلایل مختلفی هم دارد، چون یک هجمه بی اندازه استکبار وجود دارد.

به معنای اخص کلمه ما وقتی مشکلات را ملاحظه می کنیم، در حوزه قرص و آمپول می‌بینیم بدون اینکه نیاز جامعه تأمین این مواد باشد و برخی از آنها جنبه اعتیاد آور دارد و می بینیم که این مواد با چه هجمه عظیمی وارد کشور می شود و لذا این مسئله خیلی حساس است، به خصوص اینکه با توجه به نظر مردم درباره آسیب اول کشور می بینیم بین مواد سنتی و صنعتی، مواد صنعتی خیلی خودنمایی می‌کند و عوارض بسیار زیادی هم دارد. خیل از جرایم دیگر هم نشأت گرفته از مصرف این مواد است، یعنی علت مهم بسیاری از جرایمی که در کشور رو به تزاید است به ویژه جرایم خرد، مصرف مواد صنعتی است.

برخی خبرگزاری ها حکم کدخدا را دارند

بحث اول در مورد نقش رسانه‌ها این است که پل ارتباطی بین مردم و حاکمیت هستند و در واقع اعتماد حوبی هم توانسته اند بین این دو بخش ایجاد کند، حالا به سلایق مختلف. مردم در هر صورت می‌خواهند بشنوند که مثلاً فلان خبرگزاری حرف و نظرش درباره اعتیاد چیست و جالب‌تر اینکه برخی خبرگزاری ها حکم کدخدا را دارند، یعنی وقتی چیزی را ارائه می‌کنند سایر خبرگزاری‌ها بدون کم و کاست، همان را انتقال می دهند، و این مسئله خیلی مهم و حساس است.

ما معتقدیم نقش رسانه‌ها در ارتباط با آگاهی و آموزش مردم خیلی می‌تواند موثر باشد، نظر من این است که خبرگزاری‌ها و سایتهای خبری می‌توانند علاوه بر اینکه مردم را آموزش دهند، مشارکت مردم را در مبارزه با مواد مخدر افزایش دهند و مشارکت خواهی رادر بین مردم ترویج دهند، و نیازمندی های جامعه را به مسئولان مختلف انتقال دهند و پل ارتباطی بین مردم و مسئولان باشند.

یکی از موصوعات بسیاری حساس افزایش مشارکتهای مردم است، مشارکت در تمام راهبردها و استراتژی هایی که وجود دارد یک بحث آن اقدامات پشگیرانه است، یک بحث آن درمان است، حتی بحث کاهش آسیب هم هست، یا توانمندسازی و صیانت از بهبودیافتگان یا اساساً موصوع مقابله با مواد مخدر.

الان بیشترین اخباری که مردم در حوزه مبارزه با مواد مخدر دریافت می‌کنند، در جهت کشف مواد مخدر است که خیلی توانسته موفق باشد. ما البته در سایت ستاد مبارزه با مواد مخدر یک بخش نظام پیشنهادها را اضافه کرده‌ایم تا مردم پیشنهادهایشان را به ما منتقل کنند، یک بخش خبری هم داریم که مردم اخبارشان را به ما منتقل می‌کنند، اخبار زیادی از این طریق به ما واصل می‌شود و این باعث شده که سرنخ های خوبی با مشارکت مردم برای مبارزه با مواد مخدر پیدا کنیم.

در حوزه درمان هم همین مشارکتهای مردمی را داریم، در مجموع از 2100 سازمان مردم نهادی که در کشور داریم. بیشترین تعداد در حوزه درمان اعتیاد است، درست است؛ سودآوری شاید در این حوزه بیشتر باشد،‌بالاخره هر کسی که کاری انجام می دهد،‌در پی کسب درآمد هم هست، ما هم مخالف نیستیم، مردم اگر می‌آیند در این عرصه باید حداقل ضرر نکنند، از 2100 سازمان مردم نهاد حدود 1100 مرکز در حوزه درمان اعتیاد کار می‌کنند.

فارس: این تعداد را با احتساب شعب شان حساب کرده‌اید؟

جزینی: نه، هر کدام از این سازمانهای مردمی خودشان تعدادی مراکز ترک اعتیاد و مراکز ماده 15 برای نگهداری میان مدت معتادان دارند و 5600 پزشک هم با این مراکز همکاری دارند.این پتانسیل خوبی است، البته گو اینکه وزارت بهداشت در پی این بوده که این پزشکان را از این حوزه خارج کند و وارد برنامه پزشک خانواده کند که ما مخالف این سیاست هستیم. به آنها اعلام کردیم و رسماً تقاضا کردیم که چنین اتفاقی نباید بیفتد، وقتی ما می‌گوییم، اولین آسیب کشور مواد مخدر است، کاهش فرآیند درمان در کشور و جابجایی این پزشکان باعث می‌شود که به این مسئله مهم توجه نشود، چون درمان معتادان خیلی مهم است،‌البته وزارت بهداشت کاستی هایی در حوزه اجرای برنامه پزشک خانواده دارد، ولی قرار نیست، این کاستی‌ها را بر سر مبارزه با مود مخدر پیاده کند و بخواهد این خلاء را از این طریق پر کند.

فارس: با وزارت بهداشت به تفاهم نرسیدید؟ چون ظاهراً هنوز اختلافات وجود دارد.

جزینی: بحث تفاهم نیست، به هر حال ما که رسماً نظرمان را اعلام کرده‌ایم و شنیدم که مسئولان وزارت بهداشت هم دست نگه داشته‌اند، بالاخره ستاد مبارزه با مواد مخدر یک نهاد بالادستی است و همه دستگاهها و وزارتخانه ها باید تبعیت کند، نمی توانند بدون نظر ستاد کاری را انجام دهند. ما هم حمایت کردیم از اینکه کانون‌ها و NGO هایی تشکیل شوند، که همه فعالان حوزه درمان اعتیاد که حدود 20 تا 30 هزار نفر هستند، اعم از پزشک، پرستار و غیره که 5600 نفرشان پزشک هستند، همگی بتوانند تحت عنوان یک کانون فعالیت کنند. در آینده هم این حمایت را ادامه می‌دهیم و ساماندهی بیشتری در این حوزه صورت می گیرد. چون ما معتقدیم کسانی که در حوزه درمان اعتیاد، پیشگیری و کاهش آسیب کار می کنند باید به نحوی با هم در ارتباط باشند و از یک سیاست پیروی کنند و پروتکل های خاص ابلاغی را رعایت کنند، بنابراین بحث مشارکت مردمی شاخص های مختلفی دارد که خیلی می تواند اثربخش باشد.

نامه‌ای اخیراً به دست من رسیده است و شرکتی اعلام کرده که می‌توانیم 10 هزار معتاد بهبود یافته را تحت پوشش اشتغال ببریم. این حرف جدیدی است

در حوزه مشارکتهای مردمی نقش خیرین هم خیلی مهم است، که به نظر من قبلاً زیاد نقش زیادی نداشته‌اند،‌اما الان دارند نقش پذیر می‌شوند. در برخی استانها وقتی با افراد صحبت می‌کنیم، و آسیبها بیان می‌شود، احساس می‌کنم، علاقه‌مندی خیرین رو به تزاید است. این خیلی مهم است که بتوانیم خیرین را در حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد وارد کنیم.

مثلاً در تهران بخشی از خیرین پذیرفته اند که نسبت به حمایت از زنانی که در این ورطه افتاده‌اند اقدام کنند، این تا حالا نبوده است، یا در برخی استانها چون این کار شروع شده است و ما در سفرهایی که داریم می بینیم که افرادی از خیرین مکانی را برای اشتغالزایی به بهبود یافتگان آماده کرده‌اند، اماکن و امکاناتی که قبلاً نبوده است. و به بهبود یافتگان حقوق می‌دهند. ستاد مبارزه با مواد مخدر هم از این افراد و خیرین حمایت می‌کند، به طور مثال وقتی ما اعلام کردیم هر کارآفرین بیاید و چند نفر را تحت پوشش بگیرد، به آنها تسهیلاتی می‌دهیم، تا علاقه مندی شان به این عرصه افزایش پیدا کند.

الان نزدیک به 50 شرکت و کارآفرین اعلام آمادگی کرده‌اند که وارد عرصه اشتغالزایی بهبود یافتگان شوند و گفته‌اند که می‌توانیم کمک کار شما باشیم. نامه‌ای اخیراً به دست من رسیده است و شرکتی اعلام کرده که می‌توانیم 10 هزار معتاد بهبود یافته را تحت پوشش اشتغال ببریم. این حرف جدیدی است.

صحبت من این است که نقش خبرگزاریها و رسانه‌ها در افزایش مشارکت مردم حتماً اثرگذار است، این نیست که من به تنهایی به نمایندگی از ستاد مبارزه با مواد مخدر بتوانم این افراد را به میدان بیاورم.

فارس: چقدر به این افراد تسهیلات می‌دهید و چه شرایطی دارد؟

جزینی: ما با صندوق مهر امام رضا (ع) توافقنامه داریم که از 5 تا 10 میلیون تومان تسهیلات برایشان قائل هستیم. این توافق از حدود 3 ماه پیش نهایی شده است، قبلاً می‌گفتند این مبلغ تسهیلات را به شخص بهبود یافته بدهیم ولی الان به این نتیجه رسیدیم که این تسهیلات به کارآفرینان بدهیم تا بتوانند بهبود یافتگان را مشغول کار کنند. الان 70 درصد اعتباری را که برای اشتغال داریم به کارآفرینان می‌دهیم چون بهبودیافته توانایی ارائه ضمنانتامه را ندارد و باید به طرف توانمندسازی برود، البته اگر توانمند سازی در دستور کار ما و کارآفرین باشد، فرد بهبود یافته می‌تواند بعداً توانمند شود و خودش کار ایجاد کند. الان هم همین طور است؛ من چند وقت پییش از یک کارگاه حرفه آموزی بازدید کردم، وقتی برای بار دوم به ‌آنجا رفتم، دیدیم افراد جدید در آنجا مشغول کار هستند، پرسیدم، افراد قدیمی چی شدند،‌گفتند اینجا کار را یادگرفتند و رفتند خودشان جای دیگری مغازه زدند،‌ و الان چند نفر پیش آنها مشغول کار هستند، بناراین این حرکت تکثیر می‌شود،‌ وقتی این افراد توانمند شوند به آنها تسهیلات داده می‌شود.

فارس: چقدر ظرفیت برای ایجاد اشتغال از این طریق وجود دارد؟

جزینی: مسئله‌ای که وجود دارد این این است که هیئت دولت باید 5 درصد اعتبار اشتغال را بابت اشتغال بهبود یافتگان اعتیاد بدهد، اما دولت تاکنون ریالی بابت این کار به ستاد مبارزه با مواد مخدر نداده است، و این 5 درصد به منصه ظهور نرسیده است، ما دیدیم این کار صورت نگرفته،‌خودمان آمدیم وارد این گود شدیم.

80 درصد معتادان بهبود یافته دوباره به اعتیاد بر می گردند

مصرف کنندگان مواد 2 دسته هستند،‌یک دسته افرادی که خودشان خود معرف هستند و مراکز ماده 15( مراکز درمان و اقامت کوتاه مدت) می‌آیند،‌ که اسمشان بیمار است و دوم کسانی که کارتن خواب هستند و کف خیابان زندگی می‌کنند که اسمشان معتاد متجاهر است و این افراد مجرم تلقی می‌شوند و دیگر بیمار نیستند. این افراد باید حتماً توسط نیروی انتظامی جمع آوری شود، برایشان پرونده قضایی تشکیل می‌شود و به مراکز درمان ارجاع می‌شوند. قبل از قانون جدید همه این افراد به زندان می‌رفتند اما الان این معتادان به مراکز ماده 16 می‌روند و بین 3 تا 6 ماه نگهداری می‌شوند و تحت درمان قرار می‌گیرند، بعد از 3 ماه اگر درمان شدند،‌ترخیص می‌شود، مسئله مهم بعد از این مدت است که باید سیستم مددکاری وارد شود و سازمان بهزیستی باید وارد عمل شود.

فارس: ولی الان متولی بعد از درمان معتادان وجود ندارد؟

جزینی: متولی دارد، ولی خوب احرا نمی‌کند. یک سیستم مددکاری وجود دارد؛‌ در خود مراکز ماده 16 هم مددکاران حضور دارند و وضعیت معتاد را رصد می‌کنند،‌با برخی از آنها بعد از ترخیص هم ارتباط برقرار می کنند. مددکار و بهبود یافته شماره تلفن رد و بدل می‌کنند،‌ اما متأسفانه می‌بینیم که برخی از آنها دوباره به همان چرخه پاتوق متعادان بر می گردند.

فارس:‌البته بخش زیادی از آنها بر می‌گردند.

جزینی: بله 80 درصدشان دوباره به اعتیاد بر می‌گردند. پس وظیفه ما و دستگاههای مسئول در این حوزه بسیار سنگین و حساس است که بعد از درمان سیستم مددکاری قوی داشته باشیم و فرد را برای استمرار درمان به مراکز درمانی معرفی کنیم و کار را دنبال کنیم تا درمان کامل شود و مطمئن باشیم که فرد بعد از ترخیص نیز دارو می‌گیرد و مسیر حرفه آموزی را ادامه می‌دهد،‌ البته یکسری از آنها هیچ شغلی ندارند و کاری هم بلد نیستند،‌ و اشتغال آنها کار سختی است.

فارس: مسئول اشتغال بهبود یافتگان وزارت کار است؟

جزینی: بله مسئولیت اصلی با وزارت کار است،ولی ما الان خودمان یک برش تاکتیکی زده‌ایم و مسئولیت این کار را آمدیم زیر نظر مستقیم خودمان در ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار دادیم و در ستاد اداره کل حمایت اجتماعی داریم که همین کار را دنبال می کند.

فارس: البته ستاد مبارزه با مواد مخدر کار اجرایی نمی‌کند، ستادی است.

جزینی: بله، ولی در مورد اشتعال بهبود یافتگان کار اجرایی را آغاز کرده‌ایم، یعنی الان رأساً خودمان با سازمانهایی که به فعالیت در این عرصه علاقه مند هستند، تفاهمنامه امضا می‌کنیم، مثلاً در تهران شهرداری منطقه 9 خودش اعلام آمادگی کرده و ما الان جلسات مستمری با نمایندگان آنها داریم و دنبال این هستیم، فضایی ایجاد کنیم که از این امکان استفاده کنیم. کار خوبی است که شروع شده و به صورت نمونه در منطقه 9 تهران جلو می‌رود،‌اگر موفق بود به سایر شهرداری های تهران گسترش پیدا می ‌ند.

فارس: جرا یک سازمان متولی خدمات بعد از درمان معتادان نمی‌شود؟ به خصوص اشتغال معتادان چون به نظر می‌رسد، سازمان بهزیستی هم در این مورد خیلی احساس وظیفه نمی‌کند.

جزینی: چرا، سازمان بهزیستی در این مورد وظیفه تصریحی دارد، حالا اینکه انجام نمی‌دهد، باید خودش پاسخگو باشد.

فارس: البته اشتغال معتادان با توجه به پیشینه و سبک زندگی آنها کار سختی است.

جزینی: نه کار سختی هم نیست، ارتباط گرفتن با معتاد یک فن است. اما نباید ارتباط گرفتن با این قشر آسیب پذیر و کسی که در این دام افتاده را با کسی که در جامعه به صورت عادی زندگی می‌کند مقایسه کنیم. من معتقدم در بین این افراد کسانی هستند که درمانده شده‌اند دستگیری این درماندگان جزو وظایف سازمان بهزیستی و کمیته امداد است. ما در جلسات با مسئولان این سازمان صحبت کرده ایم و آنان مسئولیتهایی را در این زمینه پذیرفته‌اند ولی این کار باید استمرار داشته باشد،‌واقعاً الان کمیته امداد به این وظایف خوب توجه کرده است، برخی از NGO ها هم در اشتغالزایی معتادان خوب دارند، عمل می‌کنند،‌ ما اینها را تقویت می‌کنیم.

فارس: سال 93 چقدر برای معتادان بهبود یافته شغل ایجاد کردید؟

جزینی: تقریباً از 1000 نفری که در ابتدای سال جزو بهبود یافتگان در تهران بودند، برای 180 نفر شغل ایجاد کردیم و این افراد سر کار رفتند.

فارس: 180 نفر در مقابل آمار میلیونی معتادان کم نیست؟

جزینی: خوب از بین یک میلیون و خورده ای مصرف کننده مواد که در کشور داریم، همه که معتاد متجاهر نیستند، البته از این هزار نفر 560 نفرشان را به خانواده هایشان تحویل دادیم، بقیه بی خانمان بودند، یکی از چالشهای اساسی ما در ایجاد یک محلی است که برای حفط و حراست از افراد بی خانمان باشد به همین علت به ایجاد خانه های بین راهی در شهرها رسیدیم. ما الان در پی این هستیم که فضاهای موثری را برای استقرار این بی خانمان ها ایجاد کنیم،‌ تحت عنوان خانه های بین راهی، البته هزینه سنگینی می‌خواهد که دولت باید بپذیرید، چون این افراد وقتی می‌خواهند در خانه های بین راهی زندگی کنند، بالاخره ما باید آب و نانشان را تأمین کنیم.

خانه های بین راهی مثل همان گرمخانه‌های شهرداری هستند که برای معتادان بی خانمان استفاده می‌شود، یک کاری که مددکاران ما انجام می‌دهند این است که مددکار به خانواده معتاد زنگ می‌زند. خانواده را پیدا می کمند، گاهی خانواده می گوید،‌می‌دانم بچه ام معتاد است؛ ولی دیگه ازش خبری ندارم، حتی خانواده می گوید؛ براییش مراسم ختم گرفتیم و چنین فرزندی نداریم،‌تمام شد. دیگه اسمش را پیش من نیاورید، کار مددکار آماده سازی خانواده است، برای پذیرش این افراد ما وظیفه داریم،‌ می گوییم، این فرزند شما را ترک می‌‌دهیم و در اختیار شما قرار دهیم، بیایید نگاه کنید. می‌آید، نگاه می‌کند، همدیگر را در آغوش می‌گیرند و این مسئله مسئله بسیار حساسی است که به فرهنگ سازی نیاز دارد. بسیاری از این خانواده ها فرزندشان را تحویل می‌گیرند و می‌روند اما برخی نمی‌پذیرند و این معتادان مجدد به پاتوق‌های اعتیاد بر می‌گردند.

فارس: چند درصد این خانواده ها نمی پذیرند؟

جزینی:‌ حدود 30 درصد خانواده ها نمی پذیرند، و نیاز به فرهنگ سازی هست، چون سیستم مددکاری ما وقتی ارتباط برقرار می کند، و با خانواده ها صحبت می کنند،‌همین مسائل را مطرح می کند. خوب واقعیت این است که برخی از آنها معتاد را به عنوان انگی در خانواده مطرح می کنند، و می گویند ادامه زندگی با معتاد زندگی شان را مسئله دار می‌کند، البته برخی هم با توجه به تغییر وضعیت فرد می پذیرند.

معتادان آدمهای درمانده ای هستند، دستگیری از درماندگان وظیفه بهزیستی و کمیته امداد است

به هر حال ما در ستاد مبارزه با مواد مخدر اشتغالزایی معتادان را کمک کارآفرینان و شرکتها فعال کرده‌ایم، الان تاکنون برای نزدیک به 700 نفر آمادگی جذب فراهم شده است. ما الان داریم به مرور بهبود یافتگان را به این شرکتها معرفی می‌کنیم. خودمان هم در مراکز نگهداری معتادان مکانهایی را برای حرفه آموزی داریم‌، حتی امکان اشتغال در این مراکز هم فراهم شده است. شما می‌توانید مثلاً به مرکز اخوان در ملارد بیایید و این امکانات را ببینید. این کارها به صورت به پایلوت در آنجا تمام شده همان کارهایی که حلقه مفقوده است.

حالا اگر بخواهیم به همان سوال شما و نقش رسانه‌ها برگردیم، همین کارها و تشویق مردم به مشارکت در این فرآیند و صیانت از توانمندسازی آسیب دیدگان از وظایف رسانه هاست.

فارس: قبلاً گفته می‌شد، رسانه‌ها می‌توانند با آموزش همگانی و پیشگیری از بروز آسیبها کمک کنند.

جزینی: بله، پیشگیری از بروز این آسیبها مسئله خیلی مهمی است به هر حال ما یک جمعیت 77 میلیونی داریم که بیش از 75 میلیون آنها در چرخه اعتیاد نیستند، اگر فرض کنیم که تعداد معتادان بر اساس آمار رسمی یک میلیون و 350 هزار نفر باشد، حالا یک مقدار آمار بالا یا پایین، که آن هم بعد از شیوع شناسی جدید، به آمار دقیق‌تر می‌رسد و فرض کنیم آمار افزایش هم پیدا کند، بالاخره یک تعداد زیادی از خانواده‌ها درگیر اعتیاد نیستند، حتی اگر خانواده معتادان را هم درگیر فرض کنیم حداکثر 6 میلیون نفر درگیر اعتیاد هستند و 70 میلیون نفر در این چرخه نیستند. ما واقعاً اعتقاد داریم که باید با مشارکت همگانی و ذکر مداوم آسیبهای مواد مخدر به خصوص مواد صنعتی در رسانه‌ها پیشگیری کنیم. این کار باید در دستورکار جدی و مستمر خبرگزاریها و سایتهای خبری باشد، صدا و سیما و همه رسانه‌ها باید در این عرصه باشند، ما یک تجربه موفق در مورد کراک داریم،‌اینکه وقتی آسیبهای مصرف آن در رسانه‌ها بیان شد، به شدت مصرف آن کم شد.

فارس: اینکه می‌گفتند پوست مصرف کنندگان کراک را کرم می‌خورد و پوستشان می ریزد.

جزینی: بله و واقعیت هم همین است،‌اتفاقاً در مورد شیشه هم این ماجرا وجود دارد،‌ لذا این‌ها باید مستندسازی شود، ما آمادگی داریم، این مستندات را در اختیار رسانه ها قرار دهیم، یکی از آسیبهای شیشه افزایش جرایم است.مثلاً علت 25 درصد قتل‌ها در کشور مصرف شیشه است.

فارس: قتل‌های خانوادگی؟

جزینی: قتل‌های خانوادگی و غیر خانوادگی، فرق نمی‌کند،‌ وقتی فرد با مصرف شیشه توهم می‌زند، دیگر رود را دریا و دریا را رود می‌بیند،‌ارتقاع 20 متری را یک متر می‌بیند، دیگر زنش را زن نمی‌بیند، دیو می‌بیند، یک موجود دیگری می‌بیند، و وقتی یک موجود دیگری می‌بیند، دست به هر کاری می‌زند،‌خوب معتاد داشتیم که باعث قتل زنش شده، معتاد داشتیم که دخترش را کشته، یک نفر اخیراً زده زن و و دخترش را کشته،‌ وقتی این کار به اتمام می‌رسد،‌ می‌گوید،‌من اینها را زن و دخترم خودم ندیدم.

فارس:‌ خبرهایی هم از تجاوز به محارم به همین علت داشته‌ایم.

جزینی: بله، تجاوز به محارم هم بوده است، همه اینها حاکی از توهم است. فرد احساس نمی‌کند که این فرد که مقابل اوست اصلاً کیست، بزرگترین آسیب شیشه هم تخریب مغز است،. می‌گویند برای بار اول و دوم از مصرفش لذت می‌برند ولی برای بار سوم و چهارم ترشحات مغزی دیگر طوری نیست که آن لذت را ببرند و متخصصان می‌گویند، که شیشه مغز را کوچک می کند،.

فارس: واقعاً کوچک شدن مغز با مصرف شیشه اثبات شده است؟

جزینی:‌ بله این ثابت شده است، از نظر علمی کاملاً نتایج ‌آزمایشهای آن وجود دارد و من به همکاران روابط عمومی ستاد گفتم که این اسناد را در سایت ستاد مبارزه با مواد مخدر و در فضای مجازی منتشر کنند. در راستای اهمیت رسانه ما حضورمان را در تلویزیون هم افزایش داده ایم، الان 8 برنامه ثابت داریم، برنامه شوک هم هست که 5 قیمت آن پخش شده و قرارداد تولید 6 برنامه دیگر هم بسته شده است چون دیدیم اثرگذاری آن بالاست و من تأکید کردم که فقط در این برنامه ها روی شیشه کار شود.

فارس: چند نفر مصرف کننده شیشه در کشور داریم؟

جزینی: آماری که ما داریم نشان می‌دهد، 26 درصد مصرف کنندگان،‌دارند شیشه مصرف می‌کنند،‌ 26 درصد از یک میلیون و 350 هزار نفر (حدود 351 هزار نفر).

فارس: بیشترین ماده مصرفی معتادان هنوز تریاک است؟

جزینی: بله تریاک اول است و شیشه بعد از آن دوم.

فارس: البته این آمار یک میلیون و 350 هزار نفری هم خبری تکراری شده است، 20 سال است که تعداد معتادان بین یک میلیون و 200 هزار نفر تا یک میلیون و 350 هزار نفر اعلام می شود.

جزینی: نه 20 سال نیست، ما این آمار را بر اساس تحقیق شیوع شناسی سال 1390 جهاد دانشگاهی اعلام می‌کنیم.

فارس: این آمار مصرف کنندگان تفننی را هم شامل می‌شود؟

جزینی: نه، تفننی که تفننی است، یک فردی که در یک مراسم عروسی یک بار مصرف می‌کند که دیگر معتاد نیست،‌ البته این مسئله در مورد مواد سنتی است، البته این را هم بگویم، مصرف تفننی هم کار خوبی نیست، حتی اکثر مراجع مصرف برای حتی یک بار مصرف این مواد فتوای حرمت داده‌اند و ما در آینده در سایت ستاد مبارزه با مواد مخدر یک بخشی را که مربوط به نظر مراجع است اضافه می‌کنیم و این فتواها را منتشر می‌کنیم.

26 درصد معتادان کشور شیشه مصرف می کنند

فارس: در حوزه پیشگیری که اشاره کردید؛‌برنامه مشخص ستاد مبارزه با مواد مخدر چیست؟

جزینی: برنامه ما گسترش آموزش مهارتهای زندگی به مردم است، وزارتخانه هایی که موضوع آموزش را دنبال می کنند، مثل آموزش و پرورش، مدارس و دانشگاهها در این زمینه مسئولیت دارند و باید این آموزشها را منتقل کنند اما من همین جا اعلام می‌کنم که از کار این دستگاهها در حوزه آموزش و پیشگیری از اعتیاد رضایت نداریم. برخی از آنها می گویند، مثلاً ما توانستیم در مدارس این تعداد بروشور توزیع کنیم و این قدر درصد را پوشش دادیم. من می گویم ما نباید اصلاً حرف درصد بزنیم، باید بگوییم تمام مدارس و دانشگاهها و همه دانش آ‌موزان و دانشجویان تحت پوشش آموزشهای پیشگیرانه قرار گرفتند. البته از نظر ساختاری برخی از نظر نیروی انسانی کارآزموده مشکل دارند.

در تهران ما خودمان در این عرصه وارد شده ایم. کارگاههای آموزشی را شروع کرده ایم، اخیراً در منطقه 7 تهران تمام مدیران، مربیان پرورشی و آ‌موزشی و دانش آموزان این آموزشها را دریافت کردند، طوری بود که یکی از دانش آموزان که ترامادول و الکل مصرف می کرد، همان شب پیش مادرش آمد و گفت دیگر اینها را مصرف نمی کنم.

فارس: در این برنامه چه روشی را دنبال می‌کنید، ترس از مواد ایجاد می‌کنید.

جزینی: نه واقعیتها را می‌گوییم. ما وافعاً از گسترش آموزشهای مهارتهای زندگی و پیشگیری از اعتیاد استقبال و حمایت می‌کنیم، من خودم به مسئولان آموزش و پرورش برخی از مناطق تهران زنگ می‌زنم و می‌گویم این برنامه را اجرا کنید،‌ آنها هم وقتی نتیجه کار را می‌بینند، می‌گویند تو رو خدا بیشتر اجرا کنید، معلوم است که در این زمینه خلاء وجود دارد.

ادامه دارد..

  • شهربانو امانی: هدف عرضه مواد مخدر ناخالص، نابودی نسل جوان است
  • عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: کنترل عرضه و تقاضای مصرف مواد مخدر در کشور ضرورت دارد
  • شربت های نذری در کهگیلویه وبویراحمد تقلبی و آلوده به مواد مخدر است !!
  • گیاه افریقایی "گریفونیا سیمپلیسیفولیا " simplicifolia Griffonia حاوی پنج هیدروکسی تریپتوفان 5HTP
  • کتاب روان پزشکی کاپلان و سادوک و آسیب شناسی روانی بر اساس DSM-5 در نشر ساوالان در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران