دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

معضلی به نام نازایی

معضلی به نام نازایی
براساس تحقیقی که اخیرا در ایران صورت گرفته است حدود 20 تا 22 درصد خانواده‌ها گرفتار ناباروری هستند.
 

معضلی به نام نازایی

ناباروری در کشور بین 20 تا 22 درصد از جمعیت کل افراد متاهل را دربرمی‌گیرد، آماری که بخشی از آن به سبب نداشتن آگاهی‌های لازم قبل و بعد از ازدواج است و بخشی نیز به دلیل آلودگی‌های زیست‌محیطی در کشور تشدید شده است.
در این ارتباط با دکتر ابوطالب صارمی، رییس بیمارستان تخصصی و فوق‌تخصصی صارم گفت‌وگویی کرده‌ایم که می‌خوانید.

چند سالی است که ایران در درمان و رفع مشکل ناباروری زوجین پیشرفت‌های زیادی کرده است و حتی این حوزه توانسته به قطب پزشکی تخصصی در منطقه تبدیل شود و در این زمینه توریسم پزشکی جذب کند.

منظور از ناباروری و نازایی یک زوج چیست؟
اگر زن و شوهری تمایل به بچه‌دار شدن داشته باشند و بدون جلوگیری تا یک سال حاملگی صورت نگیرد به این زوج نابارور اطلاق می‌گردد.

چند درصد خانواده‌های ایرانی دچار چنین مشکلی هستند؟
براساس تحقیقی که اخیرا در ایران صورت گرفته است حدود 20 تا 22 درصد خانواده‌ها گرفتار ناباروری هستند.

گفته می‌شود مسایل زیست‌محیطی از جمله آلودگی هوا و زندگی در کلانشهرهای دارای آلودگی هوا بر بروز ناباروری زوجین اثر دارد.
بله، همین‌طور است با توجه به شواهد و گزارشات تحقیقاتی متعددی که شده آلودگی هوا و آلودگی صوتی می‌تواند در افزایش درصد ناباروری موثر باشد. همچنین در تحقیقی که انجام شده مواد آلاینده هوا و زیست‌محیطی مانند سرب تاثیر منفی روی اسپرم داشته و ناباروری مردان را افزایش داده است.

در حال حاضر از چه روش‌هایی برای درمان ناباروری زوج استفاده می‌شود و ایران تا چه حد در این زمینه پیشرفت داشته است؟
درمان ناباروری زوج براساس درمان طبی، درمان جراحی و درمان از طریق تکنولوژی نوین (IVF) که در هر سه روش خوشبختانه ایران نیز در کنار کشورهای پیشرفته دنیا قرار دارد.

هزینه درمان ناباروری به ویژه پس از نوسانات ارزی افزایش چند برابری پیدا کرد چنان که برخی از متخصصان IVF به خبرنگار ما گفتند موجب کاهش مراجعه زوج‌های کشور شده است، هزینه‌ها چگونه محاسبه می‌شود و نقش انواع بیمه از جمله بیمه‌های تکمیلی در پرداخت هزینه‌های درمان نازایی تا چه اندازه است؟
هزینه‌های درمان را سازمان نظام پزشکی اعلام کرده است و براساس آن مراکز تعرفه‌های خودشان را اعمال می‌کنند و همین‌طور بیمه‌هایی که پوشش ناباروری دارند براساس همین تعرفه قرارداد منعقد می‌کنند. شکی نیست که تحریم‌ها همان‌طور که بر دیگر صنایع تاثیر گذاشته در این مورد نیز باعث مشکلاتی شده و قیمت مواد مصرفی و دستگاه‌ها و داروهای مخصوص افزایش پیدا کرده است. خوشبختانه بیمه‌های تکمیلی متعددی ناباروری را تحت پوشش قرار داده‌اند و نسبت به نحوه قرارداد با سازمان‌هایی که زوج نابارور تحت پوشش قرار دارند درصد کمک متفاوت می‌باشد. تا آنجایی که اطلاع دارم در اکثر کشورهای اروپایی نیز ناباروری به خصوص IVF را تحت پوشش بیمه قرار داده‌اند.

ریسک‌های شیوه‌های درمان ناباروری چیست؟
اگر منظور شیوه نوین درمان نازایی است باید عرض شود بزرگ‌ترین خطر، عوارض تخمدان‌ها که در اثر تحریک تخمک‌گذاری باعث بزرگی و رشد شدید فولیکول‌های آن خواهد بود که به آن سندرم تخمدان‌های بیش تحریک شده گفته می‌شود که اکثر آنها درمان می‌شود ولی در بعضی موارد متاسفانه حتی خطر مرگ نیز وجود دارد.

ظاهرا ایران توانسته است در این حوزه متقاضیانی از کشورهای دیگر جذب کند، لطفا بفرمایید در حال حاضر از چه کشورهایی برای درمان ناباروری به ایران می‌آیند و آیا برنامه کلانی برای جذب بیشتر توریسم پزشکی در این حوزه وجود دارد؟
در حال حاضر از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، عراق، آذربایجان، اروپا و آمریکا به ما مراجعه می‌کنند و درمان می‌شوند البته ایجاد شرایط مناسب برای جذب توریست مربوط به سیاست کلی دولت است ولی از نظر پذیرش و درمان بیمار امکانات ما به حدی است که تاکنون از کشورهای یادشده مراجعه کرده و می‌کنند.

و در آخر؟
عدم آگاهی از علل ناباروری چه قبل از ازدواج چه بعد از ازدواج مساله مهم جوانان است و اگر این آگاهی به وجود آید احتمال ناباروری در جوانان کاسته خواهد شد و اگر باز هم مساله ناباروری داشته باشند طبیعی است که برای درمان نیاز به کمک مالی خانواده و بیمه‌ها دارند.

جهان صنعت