دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

خرید کردن هم اعتیاد می آورد

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، پژوهش های مختلف نشان می دهد اعتیاد به خرید کردن در قشر زنان سه برابر بیش از مردان است و در سنین 22 تا 34 سالگی شیوع فراوانی دارد.

برخی شهروندان می گویند این افراد از خرید کالا لذت می برند و حتی ممکن است از یک کالای مشخص چند عدد خریداری کنند.

برخی از روانشناسان بر این باورند، افرادی که اعتیاد به خرید انواع اجناس دارند، اعتماد به نفس پایینی داشته و در واقع دچار نوعی وسواس خرید هستند.

ˈ محبوبه قره داغی ˈ روانشناس در این زمینه گفت: برخی از افراد بویژه زنان خرید کردن را برای برطرف کردن نیازهای روزمره انجام نمی دهند بلکه این کار را تنها راه ممکن برای مقابله با اضطراب و درگیری های ذهنی، افکار منفی، خشم و بی حوصلگی می دانند.

وی با بیان اینکه خرید کردن نمی تواند راه رهایی این افراد از افکار و احساسات منفی شان باشد، افزود: این افراد مدتی پس از خرید کردن متوجه می شوند کالای خریداری شده کاربرد چندانی برای آنان ندارد.

این روانشناس اظهار داشت : این افراد دوباره در احساس گناه، سرخوردگی و افسردگی

غوطه ور می شوند و برای به دست آوردن روحیه خوب باز هم به خرید می روند و این چرخه همین طور ادامه دارد تا جایی که افراد معتاد به خرید دیگر قادر به کنترل خود نیستند.

قره داغی درباره روش درمان اعتیاد به خرید، ادامه داد: مراجعه به یک مشاور و کمک گرفتن از وی بهترین راه درمان این نوع اعتیاد است.

به گفته وی ، استفاده از کتاب های مناسب یا گروه های خودیاری نیز به آموختن مهارت های مقابله با اضطراب، افسردگی و افکار منفی کمک می کند.

*** 65 درصد از مردم ایران بی هدف به خرید می روند

ˈ مجید ابهری ˈ کارشناس اجتماعی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به پژوهش میدانی انجام شده در خلال سال های 89 تا 91 اشاره کرد و گفت: در این پژوهش زنان و مردانی که در فروشگاه های بزرگ و در پاساژها مشغول گردش و خرید بودند پرسش به عمل آمد.

وی گفت: براساس این پژوهش 65 درصد از مردم به قصد خرید یک کالا از خانه خارج می شوند اما در حین گردش برای آن کالا،لوازم دیگری هم می خرند.

ابهری افزود: برخی از زنان برای وقت گذرانی در فروشگاه های بزرگ گردش می کنند که در آنها نیاز کاذب به خرید ناگهانی ایجاد می شود و ممکن است برای تهیه ماکارونی به این فروشگاه ها بروند اما به خاطر چیدمان و زیبایی کالاها هوس خریدهای اضافی کنند.

ابهری، پاساژ گردی را یکی از رفتارهایی دانست که در چند سال گذشته در بین مردم گسترش یافته و نتیجه آن ایجاد نیاز کاذب به خریدهای اضافی است که این رفتار هزینه اضافی به سبد اقتصادی خانوار تحمیل می کند.

وی تصریح کرد همچنین در این پژوهش مشخص شد عده ای نیز از سر بیکاری، نداشتن برنامه تفریح و فقط برای تماشا به بازار می روند ،27 درصد از آنها کالایی را خریداری می کنند که بعدا استفاده چندانی از آن نمی کنند.

ابهری ادامه داد: خرید ناگهانی از جمله رفتارهای برخی افراد است و این ناشی از عدم برنامه ریزی است که اعتیاد بوجود می آورد.

وی مهمترین راه حل ترک اعتیاد به خرید، را برنامه ریزی برای خرید و همراه نداشتن پول لازم دانست
  

نوروتروفین neurotrophin چیست و چه ارتباطی با سکته مغزی و جنون و اعتیاد به مخدر شیشه (متامفتامین ) دارد(قسمت اول ) 

اثرات غسل فراموشی در درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و کاهش اضطراب و ترک اعتیاد مواد مخدر 

 عشق و ازدواج تا یک سال مغز شما را جوان نگاه می دارد (نوروتروفین و عشق )