دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

سرطان پستان و ترویج معاینه شخصی

دانش آموزان در حال استفاده از وسیله کوچک آموزشی بنام «چرخ گل آفتاب»
دانش آموزان در حال استفاده از وسیله کوچک آموزشی بنام «چرخ گل آفتاب»
   سرطان پستان و ترویج معاینه شخصی                             
تشخیص زودرس کلیدی است که به زنده ماندن زنان مبتلا به سرطان پستان کمک می کند، اما کارشناسان پزشکی می گویند به گوش مردم رسانیدن این پیام هنوز یک چالش است. سازمانی به نام «تماس بگیرید» مروج آزمایش سینه توسط خود زنان و معاینات مرتب پزشکی برای درمان زود هنگام است.

مری آن واسل، که از سرطان پستان جان سالم بدر برده، در دبیرستانی مشغول صحبت با دانش آموزان درباره سلامت سینه و سرطان سینه است.

با آن که برخی اعضای خانواده  دانش آموزان  مبتلا به این بیماری بوده اند اما بیشتر آنان چیز زیادی درباره آن نمی دانند. آنها با استفاده از یک وسیله کوچک آموزشی بنام «چرخ گل آفتاب» یاد می گیرند چگونه خود را معاینه کنند. این وسیله که به شکل یک گل درست شده، همچنین آنها را تشویق می کند که در صورت غیر عادی یافتن چیزی در موقع معاینه، حتما به دنبال آزمایش های غربالگری (اسکن) بروند. ریسک ابتلا برای دانش آموزان کم است اما این ریسک با افزایش سن بیشتر می شود.

واسل ۱۰ سال پیش در سن ۳۹ سالگی به سرطان پستان مبتلا شد.

او می گوید:«پسرم تازه ده ساله شده بود و دخترانم در آن زمان ۱۲ و ۱۳ ساله بودند. من به آنها نگاه کردم و فکرم این بود که، سرطان پستان هرگز در خانواده من سابقه نداشته و بنابر این برای آنها دیگر مصداق ندارد.»

سابقه خانوادگی سرطان سینه خطر ابتلا را افزایش می دهد. تلاش های واسل در دادن آموزش به کودکانش در مورد سرطان سینه به درست کردن این برنامه آموزشی انجامید، که در حال حاضر در ۲۶ کشور اجرا می شود.

درصد ابتلا به سرطان پستان در کشورهای صنعتی مانند ایالات متحده، بیشتر است، کشوری که از هر ۸ نفر یک تن در طول عمر خود به آن دچار می شود. سازمان بهداشت جهانی می گوید در مناطقی نظیر آفریقا، که  رژیم غذایی و شیوه زندگی متفاوتی دارند، درصد بسیار کمتری سرطان سینه وجود دارد. با این همه ابتلا به سرطان سینه در کشورهای در حال توسعه رشد صعودی داشته اما کشور های صنعتی از در صد بالاتری برای زنده ماندن پس از ابتلا برخوردارند. علت این امر تشخیص زود هنگام و درمان است.

هنگامی که سال گذشته، آنجلینا جولی، ستاره سینما، اعلام کرد  تحت عمل جراحی قرار گرفته و هر دو پستانش را، در جریان عمل موسوم به ماستکتومی دوبل،  بریده اند، توجه جهانیان به این امر جلب شد. جولی این تصمیم را پس از آن گرفت که آزمایش های ژنتیکی نشان داد سرطان سینه در خانواده او موروثی است و او در معرض ریسک بالایی برای ابتلا قرار دارد.

دکتر کریستی فانک، که خانم جولی را تحت درمان دارد، می گوید، آموزش و غربال  گری پزشکی بسیار مهم است.

او گفت، «من به مریض هایم می گویم، در حالی که ما همه امیدواریم درمان یا واکسن یا چیزی پیدا شود که جلوی این مرض را قبل از شروع بگیرد، تا آن زمان زمان درازی است. چنین چیزی حتی در افق هم بچشم نمی خورد. تشخیص زود هنگام سرطان پستان در ۹۸ درصد موارد قابل معالجه است.»

در ضیافت ناهار سالانه سازمان «تماس بگیرید»، دکتر فانک و یکی از همکارانش مورد تقدیر قرار گرفتند. در این مراسم، راب لوو، ستاره دیگر سینما، نیز حضور داشت،  که مادر و مادر بزرگ خود را به دلیل سرطان پستان از دست داده و در گسترش پیام مربوط به تشخیص زود هنگام فعال است.

آقای لوو گفت، «من به ناچار با قهرمانان بسیاری دیدار می کنم، چه آنها که قهرمان مبارزه با این بیماری سخت هستند، یا آن ها که قهرمان جمع آوری کمک های مالی برای این مبارزه هستند، یا پزشکانی که در خط مقدم فن آوری های پزشکی هستند. بنابراین من بناچار امیدوار می شوم.»

سرطان خانم واسل عود کرده است، و اکنون تحت درمان قرار دارد. او می گوید، هرگز مانند اکنون احساس زنده بودن نداشته، و در حال گسترش این پیام است که سرطان پستان را می توان شکست داد.