دکتر یزدان نیاز
دکتر یزدان نیاز

دکتر یزدان نیاز

یاد آوری و مروری بر سیاست های کلی مبارزه با مواد مخدر و ابلاغیه رهبر معظم انقلاب در سال 1385

خبر مربوط به سال 1385 است 

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۱

مروری بر سیاست‌های کلی مبارزه با موادمخدر

رهبر معظم انقلاب در سال 1385 سیاست های کلی مبارزه با مواد مخدر را ابلاغ کردند.با گذشت ده سال از ابلاغ سیاست های کلی در مبارزه با مواد مخدر؛ دستگاه های ذیربط چه اقداماتی را در این زمینه انجام داده‌اند؟

پژوهش خبری صدا وسیما: آسیب‌شناسان اجتماعی همواره نسبت به افزایش روزافزون آمار آسیب‌ها هشدار می‌دهند و از وسیع‌تر شدن دایره آن ابراز نگرانی می‌کنند. نتایج پژوهش های انجام شده نشان می دهد که 10 آسیب اول جامعه ایران عبارتند از اعتیاد، طلاق، بیکاری و فقر، سرقت، زنان ویژه، کودکان کار و خیابان، اختلاس و رشوه، مهاجرت، خودکشی و تکدیگری که هرکدام در جای خود اهمیت ویژه ای دارند.


ـ حال این سوال باقی است که با گذشت ده سال از ابلاغ سیاست های کلی مقام معظم رهبری در مبارزه با مواد مخدر؛ دستگاه های ذیربط چه اقداماتی را در این زمینه انجام داده‌اند؟
  

بسم‌الله‌الرّحمن‌الرّحیم

سیاست‌های کلی مبارزه با مواد مخدر

۱ - مبارزه فراگیر و قاطع علیه کلیه فعالیت‌ها و اقدامات غیرقانونی مرتبط با مواد مخدر و روانگردان و پیش سازهای آن‌ها از قبیل کشت، تولید، ورود، صدور، نگهداری و عرضه مواد.

۲ - تقویت، توسعه، تجهیز و استفاده فراگیر از امکانات اطلاعاتی، نظامی، انتظامی و قضایی برای شناسایی و تعقیب و انهدام شبکه‌ها و مقابله با عوامل اصلی داخلی و بین‌المللی مرتبط با مواد مخدر و انواع روان‌گردان‌ها و پیش سازهای آن‌ها.

۳ - تقویت، تجهیز و توسعه یگان‌ها و مکانیزه کردن سیستم‌های کنترلی و تمرکز اطلاعات به منظور کنترل مرزها و مبادی ورودی کشور و جلوگیری از اقدامات غیرقانونی مرتبط با مواد مخدر، روانگردان و پیش سازهای آن‌ها و تقویت ساختار تخصصی مبارزه با مواد مخدر در نیروی انتظامی و سایر دستگاه‌های ذی‌ربط.

۴ - اتخاذ راهکارهای پیشگیرانه در مقابله با تهدیدات و آسیب‌های ناشی از مواد مخدر و روانگردان با بهره گیری از امکانات دولتی و غیردولتی با تأکید بر تقویت باورهای دینی مردم و اقدامات فرهنگی، هنری، ورزشی، آموزشی و تبلیغاتی در محیط خانواده، کار، آموزش و تربیت و مراکز فرهنگی و عمومی.

۵ - جرم انگاری مصرف مواد مخدر و روانگردان و پیش سازهای آن‌ها جز در موارد علمی، پزشکی، صنعتی و برنامه‌های مصوب درمان و کاهش آسیب.

۶ - ایجاد و گسترش امکانات عمومی تشخیص، درمان، بازتوانی و اتخاذ تدابیر علمی جامع و فراگیر باهدف:

۱ - درمان و بازتوانی مصرف کنندگان

۲ - کاهش آسیب‌ها

۳ - جلوگیری از تغییر الگوی مصرف از مواد کم خطر به مواد پرخطر

۷ - اتخاذ تدابیر لازم برای زمینه سازی حمایت‌های اجتماعی پس از درمان مبتلایان به مواد مخدر و انواع روانگردان در زمینه اشتغال، اوقات فراغت، ارائه خدمات مشاوره و پزشکی و حمایت‌های حقوقی و اجتماعی برای افراد بازتوانی شده و خانواده‌های آن‌ها و نیز فراهم نمودن امکانات خدمات در مانی و نیازهای حمایتی افراد مذکور.

۸ - تقویت و ارتقاء دیپلماسی منطقه‌ای و بین‌المللی مرتبط با مواد مخدر و روانگردان با:

۱ - هدفمند نمودن مناسبات

۲ - مشارکت فعال در تصمیم‌سازی‌ها، تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات مربوط

۳ - بهره‌برداری از تجارب و امکانات فنی، پشتیبانی و اقتصادی کشورهای دیگر و سازمان‌های بین‌المللی

۴ - فراهم نمودن زمینه اقدام مشترک در جلوگیری از ترانزیت غیر قانونی مواد مخدر

۹ - اتخاذ تدابیر لازم برای حضور و مشارکت جدی آحاد مردم و خانواده‌ها و حمایت از تشکل‌های مردمی در زمینه‌های پیشگیری، کاهش آسیب و درمان معتادان.

۱۰ - توسعه مطالعات و پژوهش‌های بنیادی، کاربردی و توسعه‌ای در امر مبارزه با مواد مخدر و روان گردان و پیشگیری و درمان معتادان با تکیه بر دانش روز دنیا و استفاده از ظرفیت‌های علمی و تخصصی ذی‌ربط در کشور.

۱۱ - ارتقاء و اصلاح ساختار نظام مدیریت مبارزه با مواد مخدر و روانگردان به منظور تحقق سیاست‌های کلی نظام و سرعت بخشیدن به فعالیت‌ها و هماهنگی در اتخاذ سیاست‌های عملیاتی و کلیه اقدامات اجرایی و قضایی و حقوقی.

سیدعلی خامنه‌ای


سخن آخر

با گذشت ده سال از ابلاغ سیاست‌های کلی مقام معظم رهبری در مبارزه با مواد مخدر؛ بندهای مختلفی که در سیاست های ابلاغی برنامه پنجم و ششم توسعه در جهت مبارزه با مواد مخدر قرار داده شده؛ همواره جای این سوال باقی است که نهادها و سازمان‌های مرتبط تا چه اندازه در جهت عملیاتی شدن مبارزه با این پدیده شوم که خطر جدی در جهت سلامت خانواده؛ فرزندان و به طور کلی جامعه ایران است؛ سعی و تلاش کرده‌اند. البته ناگفته نماند نهادهای مختلف بین‌المللی همواره کشور مان را از پیشتازان مبارزه با مواد مخدر اعلام کرده‌اند و همواره از سوی دیگران مورد تائید قرار گرفته‌ایم. با این وجود ضرورت تلاش بیشتر در این زمینه احساس می‌شود.

مسئول پیگیری تخلفات برای اجرا نشدن ابلاغیه مقام معظم رهبری در رابطه با سیاست های کلی مبارزه با مواد مخدر صادره در 1385 کیست

منبع

خبر گذاری صدا و سیما

 ابلاغ سیاست های کلی مبارزه با مواد مخدر توسط مقام معظم رهبری؛ http://farsi.khamenei.ir/ ؛ 10/ 7/ 85